Izaberite stranicu

Livnica Pantelić – Lagumska (Gajeva) 15 Zemun
Spomenik kulture od velikog značaja

Bravarska radionica i livnica Pantelić osnovana je 1854. godine. Radionica se razvila u specijalizovano preduzeće za livenje zvona i izradu toranjskih satova, postavši u ovoj oblasti jedna od najčuvenijih, poznata i van granica nekadašnje Carevine Austrougarske.  Starija zgrada livnice rekonstruisana je 1926. godine, kada je po planovima zemunskog graditelja Josifa Marksa dobila nove fasade, u duhu istoricizma.

Ovaj objekat iako se vodi kao spomenik kulture od velikog značaja, opština Zemun i grad Beograd ne vide razlog da restauriraju, obnove i održavaju ovakav objekat. Ponekad se dičimo istorijom, a ono što nam je preostalo od istorije, a dostupno nam je, zanemarujemo…

Prizemna zgrada ima nepravilnu osnovu, sa odgovarajućom dispozicijom zavisnom od zanatskih postupaka i tehnološkog procesa. U zgradi su bili sačuvani stari alati i inventar, koji su preneti u depoe Muzeja grada Beograda i Srpskog doma. Ovo zdanje predstavlja retko sačuvanu zanatsku radionicu jedinstvenog proizvodnog programa. Svedoči i o značaju zanatstva za razvoj Zemuna i celokupnog područja. Poseduje i arhitektonsko-urbanističke i likovne vrednosti, kao objekat koji markira ugao na staroj matrici i učestvuje u formiranju ambijenta dveju ulica i vizure ka Gardošu.

FOTO GALERIJA
Livnica Pantelić – Lagumska (Gajeva) 15 Zemun
Okt 2023

Tags: lagumska ulica, Livnica Pantelić, spomenik kulture, XIX vek, zanatska radionica